1 przegląd przy jakim przebiegu? 1.6tdi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Adam9409
    Classic
    • 2016
    • 14
    • Octavia II (1Z3)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

edgeofsanity, może napiszesz jaki masz BT.
    Obecnie mam BT premium 5N0035730B i Smasung-a Galaxy 4.
    usiałem zrootować S4 i uruchomić rsap-instal.zip.
    W S4 również problemy z rSAP-em.
  • Kulelo1
    Classic
    • 2013
    • 17

Witam wszystkich.
    Ciekawi mnie, czy ktoś już ma za sobą 1 przegląd olejowy?
    Ja mam przejechane ponad 21000km, głównie po mieście i nic komputer nie pokazuje.
    ( 23,04 strzelił już roczek) Pozdrawiam!

Komentarz

• hitchhiker
      Drive
      • 2013
      • 41

Re: 1 przegląd przy jakim przebiegu? 1.6tdi

Zamieszczone przez Kulelo1
      Witam wszystkich.
      Ja mam przejechane ponad 21000km, głównie po mieście i nic komputer nie pokazuje.
      ja juz jestem po. Własny olej w dłoń i 300zl okolo. Przeglad zrobilem przy 24kkm.

Komentarz

• Kulelo1
        Classic
        • 2013
        • 17

Zamieszczone przez hitchhiker
        Witam wszystkich.
        ja juz jestem po. Własny olej w dłoń i 300zl okolo. Przeglad zrobilem przy 24kkm.
        A ile wcześniej komputer dał ci znać?

[ Dodano: Sro 23 Kwi, 14 17:41 ]
        Głównie interesuje mnie, jak to wygląda w dieslu. :?:

Komentarz

• hitchhiker
          Drive
          • 2013
          • 41

Witam wszystkich.

Komputer nie dawał znać, bo sam liczył na 30kkm. Decyzję o wcześniejszym przeglądzie podjąłem sam.

Komentarz

• Kulelo1
            Classic
            • 2013
            • 17

Witam wszystkich.

Komputer nie dawał znać, bo sam liczył na 30kkm. Decyzję o wcześniejszym przeglądzie podjąłem sam.
            U mnie w instrukcji jest napisane że, nie ma określonej liczby kilometrów do wymiany oleju, tylko według wskazań komputera. Dlatego interesuje mnie czy komuś komputer pokazał już żeby zgłosił się na wymianę. Pozdrawiam.

Komentarz

• greg505
              L&K
              • 2013
              • 1239

Kulelo1, mozesz sobie sam to sprawdzic w ustawieniach auta, z tego co pamietam to wchodzisz w opcje CAR i tam gdzies w ustawieniach jest podane za ile kilometrow masz sie zglosic
              Black magic

Komentarz

• Kulelo1
                Classic
                • 2013
                • 17

Zamieszczone przez greg505
                Kulelo1, mozesz sobie sam to sprawdzic w ustawieniach auta, z tego co pamietam to wchodzisz w opcje CAR i tam gdzies w ustawieniach jest podane za ile kilometrow masz sie zglosic
                Może i faktycznie tak jest, zaraz pójdę sprawdzić.

[ Dodano: Czw 24 Kwi, 14 20:40 ]
                Jest tak jak mówicie, czyli komp odlicza do 30kk lub 2 lata. Dzięki za pomoc.

Komentarz

• lukaszc2
                  Rider
                  • 2013
                  • 376

Nie.
                  Jak jeździsz spokojnie w "normalny" sposób to tak będzie (do 30 kkm lub 2 lata), ale jeśli pogonisz troszkę po obrotach pojeździsz z dużymi obciążeniami silnika to wymiana oleju nastąpi wcześniej i rozjedzie się z kilometrami do przeglądu. Np. Przegląd za 1100 km/ 365 dni a wymiana oleju za 6000 km/ 240 dni. W komputerze masz dwie informację jedna o przeglądzie druga o wymianie oleju.
                  Jest to nawet dobre dla kupującego używany samochód jak kilometry te się zgadzają to ktoś jeździł spokojnie jak kilometry od oleju i przeglądu się rozjechały to wskazuje na ostrzejszą eksploatacje.
                  Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Kulelo1
                    Classic
                    • 2013
                    • 17

Zamieszczone przez lukaszc2
                    Nie.
                    Jak jeździsz spokojnie w "normalny" sposób to tak będzie (do 30 kkm lub 2 lata), ale jeśli pogonisz troszkę po obrotach pojeździsz z dużymi obciążeniami silnika to wymiana oleju nastąpi wcześniej i rozjedzie się z kilometrami do przeglądu. Np. Przegląd za 1100 km/ 365 dni a wymiana oleju za 6000 km/ 240 dni. W komputerze masz dwie informację jedna o przeglądzie druga o wymianie oleju.
                    Jest to nawet dobre dla kupującego używany samochód jak kilometry te się zgadzają to ktoś jeździł spokojnie jak kilometry od oleju i przeglądu się rozjechały to wskazuje na ostrzejszą eksploatacje.

To ja znalazłem tylko info o przeglądzie, ale jak tak mówisz, to muszę poszperać głębiej. Dzięki.

Komentarz

• lukaszc2
                      Rider
                      • 2013
                      • 376

Na 100 % jest informacja o przeglądzie a oddzielnie o wymianie oleju. Nie wiem co masz za radio w Swingu jak wciśniesz CAR potem wejdziesz w opcję przegląd masz dwie informację przegląd i wymiana oleju.
                      Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Zakladajac ze 90%przebiego robie po miescie przeglad powinien wypasc wczesniej niz 30kkm a tak sie sklada ze za bardzo nie chcial i wypadl po 2latach a nie 30kkm bo bylo zaledwie 27kkm
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• greg505
                          L&K
                          • 2013
                          • 1239

Zamieszczone przez Maicroft
                          Zakladajac ze 90%przebiego robie po miescie przeglad powinien wypasc wczesniej niz 30kkm a tak sie sklada ze za bardzo nie chcial i wypadl po 2latach a nie 30kkm bo bylo zaledwie 27kkm
                          Mi pi razy oko wymiana oleju wyjdzie po 15 tys, dosc szybko odlicza mi od tych 30tys
                          Black magic

Komentarz

• Kulelo1
                            Classic
                            • 2013
                            • 17

Zamieszczone przez lukaszc2
                            Na 100 % jest informacja o przeglądzie a oddzielnie o wymianie oleju. Nie wiem co masz za radio w Swingu jak wciśniesz CAR potem wejdziesz w opcję przegląd masz dwie informację przegląd i wymiana oleju.

Masz rację kolego, na tym samym panelu pokazuje przegląd i wymianę oleju. Po prostu nie zwróciłem na to wcześniej uwagi, ponieważ pokazywało te same wartości.

Komentarz

• Lashlo
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1455

Panowie, przejdźcie na wymiany stałe - 1 rok lub 15kkm

Komentarz

• lukaszc2
                                Rider
                                • 2013
                                • 376

Zamieszczone przez Lashlo
                                Panowie, przejdźcie na wymiany stałe - 1 rok lub 15kkm
                                A w jakim celu ?

Komentarz

• Lashlo
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 1455

lukaszc2, średnio chce mi się tłumaczyć. Możesz zmieniać ojej co 50kkm i co 3 lata.
                                  Sugeruję jednak wymieniać co 15kkm albo co rok

Komentarz

• lukaszc2
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 376

Zamieszczone przez Lashlo
                                    lukaszc2, średnio chce mi się tłumaczyć. Możesz zmieniać ojej co 50kkm i co 3 lata.
                                    Sugeruję jednak wymieniać co 15kkm albo co rok
                                    A ja sugeruję wymianę co 1000 km lub co kwartał......... taka to z kolegą dyskusja.
                                    Już się nie przejmuj jakby była taka potrzeba producent lub ASO chętnie by zarobił na przeglądach i olejach co 15000 km a jakoś tego nie zalecają.
                                    Kiedyś w polonezie zalecali wymianę co 7500 km jak weszły Lanosy i była wymiana po 10 kkm to się ludzie w głowę pukali jak co 10 skoro co 7500 potem weszły lanosy z wymianą co 15 000 ludzie też mówili, że co 10 kkm jakoś się przyzwyczaili i wymieniali co 15 kkm i nic się nie działo itd.. ludzie przyzwyczaja się do wymiany co 30 kkm i nic się nie będzie z silnikiem działo tak jak w ciężarowych wymieniają co 70 kkm i nic się nie dzieje a jakie przeciążenia silnik ma i jakie wytrzymuje przebiegi, po prostu nie można dać się zwariować.

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

lukaszc2, Nie jestes od dzis na forum, jest watek o olejach i przyczynach propozycji wymiany co roku/15kkm :idea:

I co Lanosy maja po 300-400kkm i jezdza :twisted: Olej w ciezarowce jest ciut inny oraz jego ilosc jest tez troche inna oraz obroty robocze silnika tez sa ciut inne.
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Lashlo
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 1455

lukaszc2, Twoje auto, Twoja sprawa. JakMaicroft, napisał, jest na Forum temat o olejach i wiele dość mocnych argumentów, co do "uciekania" z trybu LL i wymiany wg komputera co 20-30 kkm.

Komentarz

Pracuję...